Drømmen om en stærk EM præstation lever i bedste velgående hos 18 årige Frederikke trods 2 tidligere korsbåndsskader

 

I den kommende weekend løber Danmarkshistoriens første karate EM af stablen i Danmark, og Aalborg danner rammerne for dette. Drømme om at præstere på allerhøjeste niveau lever i bedste velgående hos de danske landsholdsatleter. En af dem er 18 årige Frederikke, fra Egedal Karate Klub. Hun har arbejdet drønhårdt for endelig at være klar til EM på Dansk Jord. I en tid hvor alle kan læse om hvordan sportsstjernerne falder på stribe med den ene skade efter den anden, så er der godt nyt fra karate verdenen.

 18 årige Frederikke Grønning fra Egedal Karate klub er en del af den 29 mand store trup, og hun har om nogen kæmpet sig til at være klar her i Aalborg. Hele 2 gange har hun været ramt af korsbåndsskader. Et i hvert knæ. Første gang var i 2013. Frederikke fortæller hendes historie her.

 

- Jeg var til konkurrence i London, og i min anden kamp forsøgte jeg at nå min modstander med et cirkelspark, men fik ikke drejet mit stand-ben. Jeg kan huske det gav et stærkt vrid i mit knæ. Hold kæft, hvor gjorde det ondt. Men jeg kunne ikke få mig selv til at stoppe. Set i bakspejlet var det selvfølgelig ikke særligt smart af mig at tro, at jeg kunne fortsætte. Men karate er mit drive. Det betyder så meget for mig, og selv når man står i sådan en situation, så er det bare ikke en mulighed at give op. Man får virkelig tunnelsyn, fortæller Frederikke.

 

Vinder EM sølv 3 år efter, på Cypern i 2016, men under EM i 2017 brast drømmen igen

- Jeg kæmpede mig tilbage efter min skade, og i 2016 tog jeg min første EM medalje. Det blev til Sølv i kadet klassen for piger +54 kg. Det var virkelig fedt at opnå det her. Jeg mærkede ingen hindringer. Det var fantastisk. Nu var man endelig ovenpå. Fysik og mentalt. Det efterfølgende år gik fantastisk. Jeg så virkelig frem til endnu en optræden for Danmark.

 

Men så skete det igen – i 2017 Bulgarien røg korsbåndet i det andet knæ efter kun 20 sekunder på gulvet

- Her kæmpede jeg imod en stor russer, og vi var kun 20 sekunder inde i kampen. Vi står i en helt tæt afstand. Der opstår noget tumult, og modstanderen falder med hele sin kropsvægt ned over mit knæ, der desværre er bøjet i en helt unaturlig position. Jeg husker tydeligt, da jeg lå nede på gulvet. Øjeblikkeligt kunne jeg genkende denne helt forfærdelige følelse. Jeg vidste med det samme, at den var gal igen, for når Korsbåndet ryger giver det en helt speciel følelse i benet - det var ekstremt smertefuldt. Jeg havde igen rigtig svært ved at erkende det og prøvede at fortsætte kampen - men det gik slet ikke. Stævnelægerne undersøgte mig, og alt stod klart, da de ved den klassiske skuffetest for at teste korsbåndet kunne trække mit underben langt frem for knæet. Hele min verden faldt helt sammen - det var forfærdeligt. Jeg var fuldstændig knust, modet forsvandt, og jeg kunne næsten ikke finde motivationen. De sidste nætter på hotellet i Bulgarien var forfærdelig lange, og det kunne næsten ikke gå hurtigt nok med at komme hjem. Jeg tænkte bare, at det skal være løgn, at jeg skal gå ned over det her. Så det første jeg gjorde, da jeg kom hjem til Danmark var at tage i klubben og tale med min træner, Claus. Vi fik en lang snak og lagde en plan som i forhold til første gang havde nogle afgørende, markante ændringer. 

Fælleskab og holdkammeraterne var det vigtigste for at komme ovenpå igen

- Det var vigtigt at så hurtigt som muligt at komme tilbage til fællesskabet igen og mærke stemningen i klubben. Det at være en del af holdet og være sammen med de andre, øgede min motivation - selvom det var en mental nedtur at se de andre træne, og jeg ikke kunne deltage. Men tilknytningen til klubben og opbakning fra mine holdkammerater var afgørende for at øge min motivation. Samtidig satte jeg små delmål, som var igen var med til vise mig fremgang. F.eks. sådan noget med ”se, nu kunne jeg bøje benet så meget” eller ”nu kan jeg løbe 200 m uden smerter”. Dage, hvor jeg nåede delmål, var fantastiske. 

100% klar til EM i Aalborg og glæder sig til den fedeste oplevelse på hjemmebane

- Jeg har arbejdet hårdt de sidste 2 år for at nå til den form, jeg har i dag. Hele 2 gange har jeg prøvet at være i den situation, hvor man på et splitsekund føler det hele bliver revet væk fra en, på grund af skader. Og hvordan man bagefter må kæmpe sig igennem et mentalt og depressivt helvede.

Men kampene har bare gjort, at jeg inderligt sætter pris på de små ting: bare det at få lov til at være med til træning. Være i stand til at træne, når man vil og give den max gas. Det tænker man bare ikke over på samme måde, før man har været igennem sådanne forløb. Det har virkelig ændret noget for mig.

Jeg glæder mig afsindigt til dette EM og vil gøre alt hvad jeg kan for at repræsentere Danmark på bedst mulige måde. Jeg drømmer ligesom alle andre om at stå allerøverst  på skamlen til disse mesterskaber, for hvem gør ikke det? Men det betyder mindst lige så meget for mig at være her i dag, til træning, og se hvordan jeg kan deltage på lige fod med de andre kæmpere. Det er fedt at mærke, at fremtiden er fuldstændig åben, og jeg håber at kunne komme til at lave store toppræstationer på allerhøjeste plan.

 

Frederikke stiller op i klassen +68 kg for kvinder u21. Følg hende på søndag, når hun går på gulvet for Danmark.

 

Seneste nyt


Ferie på sekretariatet12. oktober 2019


Bestyrelsens vision for fremtidens forbund
Tilføjelse af passivt medlemskab, ændringer i breddepuljen og for hvem, ny og billigere mini-karatelicens, indførelse af klippekortsystem, DM for 7-årige - læs meget mere her!
11. oktober 2019


Katrine vinder bronze ved Premier League i Moskva
Stærk succes, men samtidig også uheld i den danske trup!
7. oktober 2019


Karate1 Premier League 2019 – Denne gang Moskva
Danmark deltager med Michel Corbalan, Sofie Abild, Katrine Pedersen og Casper Lidegaard til weekendens Karate1 Premier League stævne i Moskva i Rusland.
4. oktober 2019


Storsejr til Katrine i første runde var ikke nok
Santiago, Chile – Karatens topliga er i fuld gang. Verdens absolutte elite er samlet til endnu en gang at dyste om placeringer i optakten til OL i 2020.
23. september 2019


Katrine slår VM bronzevinder, men 2. runde blev desværre endestationen ved efterårets første Premier League.
Hele karate eliten er i disse dage samlet i Tokyo, for at deltage ved Karate1 - Premier League. Dette er verdens største internationale liga.
8. september 2019


Dialogmøde om fremtidens karatetræning af børn og unge
Vi inviterer ALLE trænere til åbent dialogmøde om vores kommende ATK søndag den 17. November 2019 kl. 13-16
Idrættens Hus, Brøndby. Se invitation.
28. august 2019


Procedure for optagelse på det danske landshold og de danske talentcentre for både KATA og KUMITE
Gældende fra efteråret 2019 - I det følgende kan du læse om de første skridt der skal tages, når du vil optages på landsholdet eller talentcentrene
21. august 2019


Dansk Karate repræsenteret ved European Games i Minsk
Dansk Karate repræsenteret ved European Games, i Minsk ved Katrine Pedersen. Sendes direkte på DR2 lørdag d.29 juni kl. 9:55
26. juni 2019


Nye Forbundsinstruktører
17 kursister gennemgik 2.modul med fokus på ernæring, styrketræning og fysiologi.
24. juni 2019


2.indkaldelse ordinær Generalforsamling
DKarF afholder ordinær generalforsamling lørdag 11.maj i Idrættens Hus, Brøndby
26. april 2019


Mere fokus til Shobu Ippon
Shobu Ippon får sit eget DM!

2. april 2019


DANSK KARATE SUCCES MED EM BRONZE
Katrine Pedersen som kæmper i klassen -68 kg kvinder og Casper Lidegaard som kæmper i -60 kg herrer nåede længst af danskerne ved årets EM.
1. april 2019


Stort håb på Dansk EM succes
11 danske senioratleter klar til Karate EM i Spanien, som skydes igang imorgen torsdag
27. marts 2019


WHAT’S IN IT FOR THEM?
Atleterne – det er dem, det drejer sig om. Dette er tredje og sidste del af artiklen KARATE HAR EN KÆMPE CHANCE FORAN SIG – Men er Danmark klar på fremtiden?
9. marts 2019


Katrine ender top 8 ved endnu et rekordbrydende Karate1 mesterskab
Danmark stillede med 16 atleter, og der var nogle meget lange dage foran dem. Lodtrækningen var bestemt ikke i danskernes favør. Der var lagt op til hårde fights fra første fløjt.
7. marts 2019


VI VIL HAVE FLERE DANSKE SENIORER I VERDENSKLASSE
- Her kommer 2. del af artiklen KARATE HAR EN KÆMPE CHANCE FORAN SIG – Men er Danmark klar på fremtiden?
3. marts 2019


#Likeagirl Camp
Søg penge til at afholde en camp for piger
25. februar 2019


KARATE STÅR STADIG MED EN CHANCE FORAN SIG – Men er Danmark klar på fremtiden?
Med en udsigt til en kommende OL debut, samtidig med at det ligger skjult i kortene, at det muligvis kun er for denne ene gang, så går bølgerne rigtig højt om fremtiden for Karate.
23. februar 2019


EM guld og bronze i Aalborg
En dansk Europamester og en dansk EM bronze i rammerne af Gigantium i Aalborg blandt 1100 deltagere og 51 nationer, kan vi godt klappe os selv på skulderen af.
21. februar 2019