Stor dansk succes ved U21 EM i Sochi

Danmark gjorde sig igen bemærket ved det netop overståede U21 EM i Sochi, Rusland. Med 10 medaljekampe og 6 medaljer var mesterskaberne absolut en succes for det danske karatelandshold, som nu igen kan bryste sig af, at have en Europamester, idet Michel Corbalan gik hele vejen i U21 -84kg.

Danmark rejste til Sochi med 25 kata- og kumitekæmpere i jagten på medaljer, og for at sætte dansk karate på verdenskortet. Det er kun godt tre måneder siden Lasse Bøgelund Madsen og Frederik Godthjælp Petersen satte et markant aftræk på kadetklasserne -63kg og +70kg, så ambitionerne var høje. Landstræner Allan Busk (Kumite) udtaler, ”Vi havde kun 6 debutanter med ud af en trup på 25 kæmpere, så det var et særdeles erfarent hold, der repræsenterede Danmark ved u.21 EM”. Og de høje ambitioner blev indfriet. Allan Busk forklarer, ”Den sportslige præstation var unik med 10 medaljekampe fordelt på 4 klubber”. Præstationen vidner om, at de danske kæmpere generelt har et meget højt internationalt niveau, hvilket Landstræneren underbygger, ”Jeg synes størstedelen af vores atleter har en super god taktisk forståelse og er dygtige til at foretage omstillinger, når det kræves”.

Se billeder fra U21 EM på Dansk Karateforbunds Facebookside

De 10 medaljekampe blev vekslet til hele 6 medaljer, hvilket er det største antal medaljer et dansk landshold hidtil har hjembragt fra et internationalt mesterskab (den hidtidige rekord var 5 medaljer ved U21 EM 2014). Det blev til:

GuldMichel CorbalanU21 -84kg
SølvFrederik Godthjælp PetersenKadet +70kg
BronzeJonas Friis-PedersenU21 -75kg
BronzeSarah DiazJunior +59kg
BronzeMaria NielsenJunior -59kg
BronzeSacha KjærsgaardKadet +54kg

Sportschef for Dansk Karateforbund, Allan Kjærsgaard udtrykker da også sin begejstring ved disse flotte resultater. ” I forhold til sportslige kan jeg kun være stolt på Danmarks vegne. Det er ikke tidligere lykkedes os at komme i så mange medaljekampe til et enkelt mesterskab. og som landstræneren påpeger, blev det til hele 10 stk. Det er jo helt fantastisk”.  Allan Kjærsgaard lægger vægt på det arbejde, der er blevet lagt i at udvikle en generation af elitekæmpere med international standard. ” Og det der gør det endnu mere fantastisk, er at jeg husker tydeligt hvordan vi tidligere har haft allerstørst succes på kadet og junior rækkerne, nu er der så sandelig virkelig gang i den ældste rækker ligeledes.  På sidste dag med U21'er blev det til hele 5 medaljekampe og ud af dem kom der en europamester og EM-bronze”. Men sportschefen har mere at glæde sig over, for næste generation står allerede klar. ”At vi ydermere bare fortsætter i kadet og junior klasserne og placerer os højt på ranglisten er ganske eminent. Jeg synes det er imponerende af vores kadet og junior piger kæmper sig igennem til de bronzemedaljer, og selvfølgelig lige så imponerende er det at Verdensmesteren Frederik Godthjælp følger op på sit forrygende resultat fra 2017, og hiver en sølvmedalje i hus trods en fiber i baglåret. Om jeg er en stolt sportschef. Det kan du bande på”.

Også på kata-siden er der tilfredshed med indsatsen. Selvom det ikke blev til medaljer, fik katakæmperne alligevel noget god erfaring med hjem. Landstræner Tejs Damkjær (Kata) udtaler, ”På katasiden var det positivt at alle fik mere en runde på gulvet. Mange arbejdede med nye kataer og tabte knebent 2-3 til store nationer som Tyskland og England. Vi fik også taget flag fra en af finalisterne. Vores succes var spredt jævnt ud på de tre deltagere og resultatet var godkendt”.

Turen til Rusland var dog ikke uden udfordringer. Alene proceduren for visumansøgning var et kapitel for sig selv. Havde det ikke været for landsholdets rejsekoordinator, Henrik Schwartz, så ville der have været stor risiko for at ikke alle var nået med. Dog var Sochi en stor overraskelse for de fra delegationen, som tidligere havde turneret i Rusland. Allan Kjærsgaard beskriver det således, ” Jeg har været i Rusland en enkelt gang før, men jeg blev noget overrasket over den ændring der er sket på knap 20 år. Der var ikke meget høj soldaterhat og store skulderpolstringer. Det var meget europæisk. Især da vi ankom til Sochi. Det var faktisk nogle helt fantastiske rammer at opleve”. I det hele taget var landstrænerne og sportschefen ganske godt tilfredse med den samlede danske indsats for at give kæmperne de bedste forudsætninger for succes i Sochi. Allan Kjærsgaard udtaler, ”Som sportschef oplevede jeg igen et ultragodt setup fra Danmarks side”. Allan Busk uddyber, ”… at vi har homogent trænerteam der arbejder godt sammen, samt en forældergruppe, der bidrager og støtter”, og Tejs Damkjær konkluderer, ”Vores setup bliver mere og mere professionelt fra gang til gang. Stor rutine præger truppens arbejde og skinner igennem på resultatsiden”. Det bliver i den grad spændende at følge dansk karate på den internationale scene fremover. Tillykke til den samlede danske delegation.

bgp